Solliciteren is net als daten

Dit zinnetje gebruik ik in mijn theatercollege AUW!

Laatst gebruikte ik het in een feedback gesprek richting een kandidaat.

We hadden een ontzettend leuk gesprek, qua persoon zou hij ook zeker passen bij de organisatie. Goede energie, veel ervaring, leuke uitstraling.

Alleen… in de nabespreking met mijn collega’s ontstond twijfel of hij het wel naar zijn zin zou hebben binnen onze organisatie. Jarenlang heeft hij zijn eigen bedrijf gerund en nu was het tijd voor iets anders. Het verlangen naar een betere balans tussen werk en privé was een van zijn belangrijkste drijfveren.

Het gesprek was op een donderdag. Hij belde me na het weekend op, met de boodschap dat hij zich terug trok uit de procedure. We raakten in gesprek. Ik begreep zijn argumenten en toen vroeg ik hem: “Ben je nog aan het werk in je eigen bedrijf?”

Het antwoord luidde: “Jazeker, twee dagen per week en dan rond ik het af.”

Toen volgde mijn reactie, met letterlijk de zin boven deze bijdrage. Aan de andere kant klonk een instemmend gehum. Hij begreep meteen waar ik het over had. Toch voelde ik de behoefte om het te benoemen.

Wanneer je zo lang in een relatie hebt gezeten, dan is het verstandig om even een pas op de plaats te maken. Even niets te doen, te verstillen, adem halen, je zelf te herijken en pas dan weer naar een nieuwe werkomgeving te kijken.

Ik adviseerde hem om te stoppen met solliciteren en wanneer het financieel paste, zijn gezin mee te nemen op vakantie en pas na terugkomst na te gaan denken over zijn toekomst.

Neem de tijd. Vooral voor jezelf. Het voorkomt teleurstellingen en verkeerde verwachtingen aan beide kanten van de tafel.

Ik praat erover in mijn theatercollege AUW! Vrijdag 20 maart a.s speel ik in Dordrecht, in het theater van Inter Amicos.
Mail me voor de kaartverkoop of als je meer informatie wil, over het boek of theatercollege.