Thuis-werken, tenzij…

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
13 weken intelligente lockdown, een versoepeling en sinds maandagavond hebben velen het gevoel van terug bij af…

Maar is dat ook echt zo?

Ik ben al langer gewend aan thuiswerken. Sinds mijn eigen ondernemerschap (meer dan 12 jaar) werk ik gemiddeld genomen, meer vanuit huis, dan bij de klant. Ik ben gewend om mijn eigen ritmes te hebben en ik moet altijd weer wennen aan de vaste werktijden van een tijdelijke opdrachtgever.

Wat ik wel mis, zijn de koffiepraatjes en soms even snel iets afstemmen met collega’s, of leidinggevende(n). Sollicitatiegesprekken voeren digitaal? No problem, hoef ik ook niet zo ingewikkeld over te doen, ik kan van afstand prima zien hoe iemand is, hoe hij zich presenteert en ook wat hij niet zegt. Maar daar gaat deze bijdrage niet over.

Thuis-werken tenzij…

Thuis werken in dit verband betekent voor mij, werken aan jezelf, werken aan datgene wat voor jou belangrijk is en telt. Na een mooie zomer, bij vlagen typische Nederlandse zomer, met regen, maar ook een hittegolf, zijn we beland in de laatste maanden van een jaar.

En gedwongen of niet, we worden min of meer teruggeworpen op onszelf.

In mijn theatercollege (W)AUW! heb ik het over de dertien weken lockdown en hoe het alleen zijn, me op de helft van de lockdown gewoon aangrijpt. Maar naarmate de tijd vordert voel ik me steeds sterker worden en ervaar ik het thuis zijn, als een bijzondere ervaring.

In deze tijd van het jaar moeten we misschien wel blij zijn met het zinnetje ‘Thuiswerken, tenzij”…

We krijgen de tijd om met onszelf in gesprek te gaan en richting het eind van het jaar verder te verstillen en te ervaren wat zich aandient voor 2021. De nieuwe plannen die door ons lichaam heen, geboren worden en die zich nu nog ondergronds aan het manifesteren zijn. Ik hoor collega’s om me heen zeggen, dat ze beter gaan letten op hun balans werk-prive. Dat ze ‘zichzelf soort van ‘opnieuw’ uitvinden en kiezen voor zichzelf en niet alleen maar aan het werk zijn.

Thuiswerken, tenzij… betekent voor mij dat ik me ga focussen op het nu en in het hier en nu, ervaren wat belangrijk is en wat niet. Dus focus me op het gezond houden van lichaam en geest en dat kan heel simpel:

  • Een wandeling iedere dag, half uurtje, in de ochtend én in de middag
  • Sporten, op anderhalf meter en zorgen voor de lichamelijke fitheid
  • Op tijd stoppen met werken en ik klap mijn laptop dicht en zet de werktelefoon uit (want doorwerken doe ik zelf én niemand anders, en ik ben niet roomser, want ik maak me er soms ook schuldig aan, dus spreek uit ervaring)
  • Zorg voor voldoende (nacht) rust, er zijn geen excuses, want ik kies er zelf voor om (te) laat gaan slapen of om nog een serie te kijken
  • Leg de focus op mezelf, want zoals mijn lieve moeder namelijk zei:

Zorg eerst goed voor jezelf, pas dan kan je voor anderen zorgen…

Thuis-werken , ik zie het als een kans om beter te worden als mens!

Enjoy!

(P.s. er zijn nog kaartjes voor mijn theatercollege (W)AUW!, voorlopig nog twee keer in Utrecht en daarna zien we wel weer, keurig op anderhalve meter)

#blijfgezond