Spreek je uit!

De maand mei zit erop.

Een mooie, intensieve vijf weken achter de rug.

In mijn opdracht in de Bommelerwaard werd mijn agenda gedomineerd in het vinden van een nieuwe gemeentesecretaris voor gemeente Maasdriel. Maar daar gaat deze blog niet over. Die gaat over mijn werk als systemisch begeleider.

Donderdag 19 mei werkte ik samen met mijn collega Chandra voor Stichting Hindoe Onderwijs uit Den Haag. Wij mochten hen begeleiden in een teambuildingsessie, waarbij het creëren van veiligheid en openheid centraal stond.

Tijdens de studie Systemisch werk bij Phoenix Opleidingen leerde ik over het parallelle proces. In het kort betekent het dat het verhaal of thema van de ander herinneringen oproept bij hoe het voor jezelf is (geweest) of word je min of meer geattendeerd op je eigen thema.

Dat gebeurde bij mij tijdens het begeleiden van de groep van directeuren, IB-ers en bestuursleden. Ik merkte opnieuw hoe lastig het is voor mensen om zichzelf uit te spreken en hoe het mij herinnerde aan hoe moeilijk ik het vond om mezelf uit te spreken tegen anderen. Dat begon al, als kleine jongen, of later als puber tegen mijn ouders en later in het werkzame leven, tegen mijn collega’s, maar vooral tegen mijn leidinggevenden

Een van onze oefeningen betrof het geven en ontvangen van kwaliteiten en valkuilen.

Dat bleek voor menig deelnemer een bijna onmogelijke opgave. Het benoemen van kwaliteiten ging nog wel, maar het toekennen van een valkuil bij de ander, dat viel menigeen zwaar.

Opnieuw merkte ik hoe het mij raakte. Onvermogen maakte zich van mij meester. Soms wilde ik het wel voor de deelnemer uitspreken, misschien wel uitschreeuwen. Zoals ik het vroeger heel graag had willen uitschreeuwen naar mijn leiders, naar mijn ouders, dat ik iets moeilijk vind of dat ik ergens mee worstelde.

Stilte zit in mijn systeem. Aardig doen, aardig gevonden worden, ook. Pleasen, zogezegd.
Doorbreken van die stilte is mijn thema en ook dat verdient een plekje in het systeem.
In mijn trainingen open ik vaak met een lied, omdat het mij helpt om mijn plek in te nemen, en mijn stem te laten horen.

De ochtend leerde me iets over welke waarde Chandra en ik kunnen bieden.
Wat we kunnen betekenen voor iedere organisatie.

We geven jou de mogelijkheid om je stem te laten horen…
Wie wil dat nou niet?

IMG_9245